Chestii mai enervante: Marea Adunare Națională de la 1 Decembrie 1918 a fost deschisă de un băsist

Nu cred că Antena 3 va evoca astăzi – din rațiuni de „băsism” fonetic —  figura unui mare român: Gheorghe Pop de Băsești.

Așa că, din rațiuni de scrupul istoric, ar trebui știut că, la 12 noiembrie, când Consiliul Naţional Român Central al Partidului Național Român a convocat Marea Adunare Naţională în Cetatea Unirii Alba Iulia, pe ziua de 1 Decembrie 1918, preşedintele Adunării a fost ales Gheorghe Pop de Băseşti.

Cu solemnitate și lacrimi în ochi, octogenarul Pop de Băsești a rostit atunci, la 1 Decembrie :”Am venit chiar şi dacă această cale m-ar costa viaţa, căci de-acum, pentru mine nu mai rămâne alta decât să zic şi eu cu dreptul Simion din Scriptură: „Acum slobozeşte, Doamne, pe robul tău în pace… că mi-am văzut visul cu ochii”!

Cuvinte ce aveau să fie și epitaful său. Când le-a rostit, avea 83 de ani.

P.S. Mai adaug aici o chestie enervantă: cum au falsificat comuniștii până și steagul Transilvaniei în fotografiile de la Unire: http://adevarul.ro/locale/timisoara/steagul-transilvaniei-fost-falsificat-cumunisti-magazin-istoric-1_50bb85037c42d5a663bb2abb/index.html#


Acest articol a fost publicat în Solemnități mimate/Solemnități minate și etichetat cu , , , . Salvează legătura permanentă.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *