Coma lui Ariel Sharon, Charles Perrrault și basmul „Frumoasa din Pădurea Adormită”

Ieri, lumea întreagă a luat la cunoștință dispariția, după o comă de 8 ani, a fostului premier israelian Ariel Sharon (1928-2014).

Acum 8 ani, Ariel Scheinermann (pe numele său de naștere) a suferit două atacuri cerebrale succesive și a intrat în ceea ce se cheamă „comă vegetativă persistentă”.  Medicina neurologică o definește ca fiind stare de inconstiență majoră. Persoana nu este conștientă de ceea ce se petrece în jurul ei și este incapabilă de mișcări voluntare. Cu o stare vegetativă persistentă, un pacient poate progresa spre starea de constiență, dar fără o funcționare superioara a creierului. În cazul starii vegetative persistente, persoana are respirație, circulație și cicluri somn-veghe.

Dar nu doar la Sharon ne vom referi acum, ci și la cunoscutul basm Frumoasa din pădurea dormită al lui Charles Perrault: în 12 ianuarie este ziua lui de naștere a cunoscutului scriitor francez (1628-1701). (Observați, Perrault s-a născut cu 300 de ani înaintea lui Sharon!)

Vă mai amintiți, desigur, Frumoasa din pădurea dormită : la nașterea unei frumoase fiice de rege, una dintre ursitoare, bătrână și rea, o blestemă să fie înțepată de un fus și să moară. Blestemul este însă atenuat de altă ursitoare care prezice că fiica regelui doar o să doarmă profund într-un somn de 100 de ani, la capătul căruia va fi trezită de un frumos prinț cu care se va mărita. Ceva între criogenie și comă.

Ultima coincidență a acestei alăturări se referă la faptul că, în clipa în care Ariel Sharon a ordonat retragrea israeliană din Gaza, în 2005, câțiva dintre rabinii ultraortodocși l-au blestemat în cadrul unei campanii susținute de minusculul partid extremist religios, Eretz Israël Shelanu.

Cert e că Sharon a făcut primul atac cerebral în decembrie 2005, iar al doilea, imediat în ianuarie 2006!


Acest articol a fost publicat în cultură. Salvează legătura permanentă.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *