Ultimii ani ai secolului trecut şi primii 12 ai celui prezent au adus un exces de zel apocaliptic.
Mai de fiecare dată, previziunile sumbre se împleteau cu tot soiul de consideraţii privitoare la soarta omenirii. Astfel, finele lui 1997 a reprezentat culmea pesimismului astrologic fiindcă 1998 ar fi însemnat nici mai mult nici mai puţin decât de trei ori cifra Fiarei — 666!
Aproape de fiecare dată s-au făcut trimiteri la cele mai autorizate instanţe în materie, cum ar fi Nostradamus sau Profeţia Papilor. S-a spus însă mult mai puţin, de pildă, că Nostradamus a dat greş în ceea ce priveşte anul 1997 când — conform unor unanime interpretări a celebrelor sale centurii — ar fi urmat o catastrofă pentru întreaga umanitate. De altfel, ultramediatizatul Nostradamus a devenit de mult un soi de loc comun pentru ceea ce s-ar numi cultura din ziare. Poate că ar fi interesant de aflat pentru publicul doritor de senzaţie că există şi alte instanţe mult mai exacte în previziunile lor. Dintre ele, americanul Edgar Cayce (1877-1945) a prezis că crahul bursei cu o exactitate de ceas elveţian — aprilie 1929, moartea a doi preşedinţi americani în exerciţiu (Roosevelt şi Kennedy) şi finele celui de-al doilea război mondial în 1945. Să fim însă exacţi până la capăt şi să spunem că a dat şi el greş atunci când a avut viziunea unei cataclisme naturale în urma cărora oraşele Los Angeles şi San Francisco ar fi urmat, înainte de 1998, să dispară de pe faţa pământului.
Un alt american, Michael McClalan, interpretează tot catrenele lui Nostradamus şi se referă la catastrofa oraşelor de mai sus. La care s-ar adăuga o scufundare parţială a Angliei, invadarea Croaţiei de lumea arabă şi Cel de-al Treilea Război Mondial ce urma să înceapă în primele opt luni ale anului 2001.
Cât despre mayași, iată că nu mor bănățenii când vor mayașii, după cum îmi scrie un prieten vechi, Ali Baeram.
Un b’a’ktun nou fericit !
cred ca traim in jurul anilor 2400-2600 de la crearea Romei. (In conformitate cu cronologia actuala in 1700-1900 A.D. )
Nu știu ce să spun, Marius! E de văzut ce înseamnă anii azteci!
Domnule Tolcea,
In perioda cca 350 E.N. – 750 E.N. istoria europeana se bazeaza doar pe cronici mai mult sau mai putin fanteziste. Coroborarea autenticitatii obiectelor presupus existente in acea perioada poate fi confirmata ( sau infirmata) prin C 14. Cu toate astea, convergenta datelor indica o masiva eruptie vulcanica in cca 533-535 A.D ( Termen convenit!) in actuala Indonezie care a avut ca rezultat separarea insulelor Java si Sumatra. ( ex.:Procopius din Cesareea- Razboiul cu Gotii, Istoria secreta, – despre impactul in lumea lui Justinian – in versiune romaneasca din anii 70). Deci, in ce an suntem ?
Buna,
In ce an ( A.D.) credeti ca ne aflam ?( Serios vorbind, tinand cont de Scaliger si de “Cronica regilor franci”a lui Gregoire des Tours, de cronologia lui Ammianus Marcellinus, coroborate cu cronologiile chineze si cele ale orientului apropiat din preajma anului 1 A.D.)??? Sunteti convins ca traim (inca) in A.D. 2012 ?