PSD-ul, în grilă eminesciană: de la Hyper-Ion Iliescu, la Eminem-scu

* Absolvenţii de liceu intoxicaţi cu imbecilele comentarii de la literatura română, foştii studenţi de Litere de la zi, seral sau ff  îşi amintesc de sintagma „poetul nepereche” servită de fiecare dată când venea vorba despre Mihai Eminescu. Alături de formula sus-amintită — licită şi justă, fără îndoială, însă compromisă prin abuz — circula o alta, pe care cu competenţa mea lingvistică de acum aş numi-o holistică: „omul deplin al culturii române”. Amândouă au avut un haz aparte în septembrie 2005, de când o sursă anonimă, sub semnătura de mail „meminescu”, a trimis tot soiul de misive cu privire la stenogramele PSD. Vreau să spun că, acum, pesediştii pot gândi uşor licenţios că „poetul ne pe ureche”, după cum jurnaliştii pot parafraza, la rândul lor: „omul deplin informat al culturii române politice”. Deocamdată însă „sursa zero” cu un pseudonim atât de celebru stă în necuvânt. E „mut ca o lebădă”, cum ar fi spus Blaga de la Literatură şi nu cel de la Interne.

* Dus de Vântul analogiilor eminesciene, scriu şi eu că Stenogramele PSD sunt o adevărată capodoperă eminesciană în care cel mai „guraliv şi de nimic” (citat din Luceafărul, of course) era Miron Mitrea. (Ca un amănunt, vă amintiţi, desigur, că una din primele variante ale Luceafărului se numea Miron şi frumoasa fără corp, în cazul din urmă fiind vorba despre Dorina Mihăilescu). Iar cel mai discret personaj, cu acel prilej, a fost chiar Hyperion, adică HyperIon Iliescu. Fiindcă  arată arhivele — fostul lider nu a ieşit la rampă cu absolut nici o declaraţie. S-ar părea că scandalul i-a priit fiindcă, la imediata sa întâlnire cu Petre Roman (Frumosul fără gât),  Iliescu a lansat ideea unei coagulări a intelectualilor de stânga.  În fine, nu mai e nevoie să vă descriu eu nostalgiile fostului antrenor al lotului naţional de social-democraţi miliardari, fiindcă le ştiţi foarte bine. Şi nostalgiile, şi trădările şi aroganţele.

* Și tot în acea vreme de vânzoleli politice, nu ar trebui uitat că Junimea pesedistă în frunte cu, atunci! junele Ponta a lansat propunerea ca tinerii să aibă drept de vot de la 16 ani. Întâmplare sau nu, fix la 16 ani debuta Eminescu! La moartea unui dascăl cu nume predestinat unui regim autoritarist: Arune Pumnul!
*Evident că, prinși cu arestările en gros de pesediști constănțeni, nu ați remarcat cât de mult seamănă PSD-ul cu Eminem, capitalistul ăla care în cântece ține cu săracii și în viață se plimbă cu Bentley? Un fel de Eminem-scu, dacă îmi permiteți!


Acest articol a fost publicat în Hermeneutică. Salvează legătura permanentă.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *