Un comunicat al GRU cu privire la vizita Ministrului Funeriu

Comunicat de Presă

Grupul de Reformă Universitară atrage atenția asupra unor distorsiuni și neadevăruri ce au apărut cu privire la conferința de presă la care a fost invitat Dl. Daniel Funeriu, ministrul Educației, la Universitatea de Vest.
Concluzii de felul ”profesorii timișoreni resping Legea Educației” sau ”universitarii timișoreni i-au cerut demisia ministrului” nu corespund realității.
Atunci când discuțiile au fost la obiect, s-au formulat observații și propuneri, așa cum se obișnuiește în orice consultare. Niciunul dintre vorbitori, inclusiv Decanul facultății de Drept, nu a rostit propozița ”resping acest proiect lege”.
Cât privește faptul că Senatul UVT a decis să respingă actualul proiect, trebuie amintit un detaliu important: în Universitate nu a existat nicio dezbatere directă, nicio întâlnire a profesorilor dedicată dezbaterii pe articole a proiectului de lege. În treacăt fie spus, cadrele didactice din UVT au fost anunțate că s-a dezbătut pentru ele și că au de semnat poziția membrilor Senatului.
Dintre profesorii Universității de Vest care nu resping proiectul de Lege, ci și îl susțin, îi amintim aici pe Decanul și pe prodecanul Facultății de Litere, care și-au exprimat în scris această poziție. Unul dintre studenții din OSUT a subliniat că prevederea cu privire la posibilitatea creditării studenților de către stat e un lucru foarte bun.
Din păcate, cele mai multe observații au fost centrate pe modalitatea alegerii rectorului, ceea ce arată care e cauza opoziției radicale ce vine de la vârful mediului academic: puterea.
Orice imixtiune în privilegiile mediului universitar creează solidaritate. După cum se întâmplă și cu tăcerile. Niciun membru al comunității academice nu a cerut oprirea nepotismului, a abuzurilor, a corupției, inechităților și ineficienței actului educativ.
GRU consideră că aceste fenomene sunt create de un sistem care, dacă va fi păstrat, nu va conduce doar la falimentul sistemului educațional, ci și la un naufragiu pe termen lung al elitelor României.
Iată de ce, în acest moment, refuzul Legii Educației ascunde, de fapt, cel puțin două motive la fel de grave: perpetuarea stării de fapt și o jalnică miză politică.

În numele GRU:
Vasile Docea,
Viorel Marineasa,
Marcel Tolcea,
Daniel Vighi

P.S. Cât privește faptul că dl. Conf. Dr. Nicolae Țăran i-a cerut ministrului să demisioneze, explicația este de natură personală. Dl. Țăran este, din această toamnă, pensionabil. Probabil că Domnia sa speră ca prestația de marți să îi asigure o prelungire în învățământ.


Acest articol a fost publicat în Fără categorie. Salvează legătura permanentă.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *