Astăzi am avut o experiență urmuziană. Cinci membri ai unei comisii de evaluare au zgârmat, timp de aproape 2 ore, în 12 luni de muncă muzeală nu doar a mea, ci a unui colectiv de profesioniști, după care mi-au dat o notă cu multe franjuri: 5,89. Ceea ce înseamnă că activitatea mea/a noastră din anul amintit a fost una penibilă!
Nu sunt în postura de a mă autoevalua, dar sunt în postura să spun că Muzeul de Artă a fost în centrul vieții culturale timișorene și mă simt ofensat că o comisie fără niciun manager de muzeu, o comisie cu doi bucureșteni speciali aduși pentru a mă demite, o comisie cu alți doi afoni vizual (dacă se poate spune așa) își bate joc nu numai de munca noastră, ci și de buna noastră credință și naivitate!
Mă simt ofensat fiindcă unul dintre membrii comisiei nu are habar nu ce facem la Muzeul de Artă, ci unde se află Muzeul de Artă (Domnul Cătălin Bălescu, din București), iar alți doi nu au văzut mai mult de 1 bucată expoziție (Domnii Adrian Neg0iță și Miodrag Milin). Iată de ce am folosit epitetul „urmuzian”!
În anul 2012 la Muzeul de Artă Timișoara au fost organizate 22 de expoziții după cum urmează: una a unui artist român din Suedia, una colectivă din Serbia, una din Germania, una a celui mai important sculptor din Mexic, una din Austria; trei nume mari ale artelor românești: Țuculescu, Romul Nuțiu, Ștefan Bertalan; una despre creația marelui arhitect, Horia Creangă, două expoziții de la Brukental. Alături de Salonul Anual al Artiștilor plastici, alături de alte expoziții ale unor artiști timișoreni. Ca o realizare unică, la nivel național, aș sublinia doar că Proiectul de educaţie muzeală Seniori ghizi în Muzeul de Artă Timişoara, coordonat de Domnul Marius Cornea, a devenit caz de bună practică în progamul european ASLECT. De asemenea, acest proiect a fost selecţionat de Volonteurope pentru a reprezenta România în raportul anual pe 2012
Numai Tuculescu, Nuțiu și Bertalan să fi fost, și tot era de ajuns! La banii pe care i-am avut!
Sincer, cred că sunt un idiot: în loc să mă fi chivernisit, i-am rugat pe câțiva dintre prietenii și cunoscuții mei să mă ajute. Așa că, din cele 22 de expoziții, 15 expoziții au fost organizate fără a cheltui bani publici pentru transport sau asigurări.
Aș fi foarte curios să știu cum au punctat membrii comisiei „penibila” agendă culturală în 2012, când, de la buget, au fost finanțate doar o treime din expoziții.
Unul dintre cei doi bucureșteni e rector al Universității de Arte Plasice, altul e un om de fină formație intelectuală. Ce i-o fi determinat, oare, să aibă orbul găinilor?
Domnul David, fost profesor la Facultatea de Arte din Timișoara, oare să fie de părere că 2012 a fost, la Muzeul de Artă, un an penibil? Nu a spus nimic la interviu. Putea să o facă și îi răspundeam.
Domnul Miodrag Milin, pe care nu l-am zărit prin Muzeu de vreo 3-4 ani, oare cum le va explica celor care îl vor întreba despre nota acesta? Nu va putea răspunde, la fel cum nu va putea răspunde de ce a fost nevoit să părăsească Memorialul Revoluției, desigur!
Pe Domnul Cătălin Bălescu îl înțeleg oarecum, fiindcă, în postura lui administrativă, poate fi ușor presat. Deocamdată, Domnia sa, deocamdată, s-a ferit să fie un nume în pictură, însă nu e exclus că se va afirma ca docilissim membru al unor comisii demolatoare…
Pe Doamna Demetrescu însă, mărturisesc, nu o înțeleg! După ce ai făcut un doctorat cu Pleșu, după ce ai scris în „Dilema”, se cuvin măcar câteva milionimi de dileme.
Doamna Demetrescu, chiar nu ați înțeles că ați luat parte la o execuție politică?
Chiar nu a înțeles că au jucat penibilul rol al „dezamăgiților” fiindcă opiniile mele politice nu corespund cu cele ale actualei Puteri?
Chiar nu au înțeles că, în spatele acestei execuții, se află chiar președintele Consiliului Județean Timiș, Titu Bojin?
Chiar nu au înțeles că, dacă, după schimbarea de regim de la CJT, aș fi trecut în barca Domnului Bojin, nu ar fi fost nevoie de ei, aș fi avut parte de o comisie hipercorectă și aș fi luat o notă glorioasă de peste 9?
De la nota peste 9 de anul trecut, obținută în fața unei comisii din Timișoara, oare ce s-a schimbat atât de penibil în Muzeul de Artă?
Explicația e foarte simplă: de fapt, am primit nota asta fiindcă am scris pe blog și în presă exact ceea ce cred eu că trebuie gândit și scris!
Și cred că am făcut bine pentru că îmi este mai mai frică de mine și de ce ar spune persoanele pe care le admir decât că mă poate da afară dr. Bojin!
Vad ca orice comentariu pe care il postez il stergeti, macar ma bucur ca il cititi, oricum nu aveti calificarea necesara si e penibil cum tineti cu dintii de un scaun care va fost oferit de Ostaficiuc.
daca “maestrul” miodrag milin a ajuns un atat de mare om de cultura incat sa poata fi membru al unei comisii de expertizare … despre catalin balescu nu stiu nimic , nu am “ochi” de pictor , dar managerial … se poate vedea aici : http://www.certitudinea.ro/articole/arte-vizuale/view/cAtAlin-bAlescu-in-competitie-cu-alexandru-ghilduS-pentru-postul-de-rector , cat de corect a luptat impotriva fostului rector , se pare ca e genul de om cu bataie de pumn in plex : am , am , am , eu , eu ,eu … despre adrian Jegoita , imi cer scuze , negoita , no comment !!! asta (ca nu pot spune acesta ) a ajuns consilierul pe probleme culturale in timis??? si acum o intrebare de-a dreptul retorica : dle profesor , chiar ai crezut ca tractoristul sef al timisului ,lasa pe cineva in functie? doar el e bojin. titu bojin ! poate isi doreste ca fiul sau sa fie numit director la muzeu , nu de alta dar am auzit ca e un mare om de cultura , ii plac foarte mult cardurile 😉
@ Marcel Tolcea:
Ziceţi aşa: “Postez orice comentariu care nu conține atacuri la persoană și un limbaj de maidan! Mai trimiteți și le postez!” Mă rog, de gustibus… Dragul nostru Biju m-a uns pe inimă când, la redeschiderea blogului său, a scris aşa:
“Un fel de regulă
Acesta este un blog personal, cu comentarii moderate. Puteţi spune ce doriţi, sînteţi liberi, dar şi eu sînt liber să păstrez linia blogului aşa cum vreau. Nu e în intenţia mea să polemizez cu proşti, nu mă interesează părerile ciudate ale unor ciudaţi. Aici eu sînt CNA-ul care spune ce e admis pe blog şi ce nu.Nu vreau să fiu prieten cu toată lumea. Şi nu vreau să fiu “drăguţ” cu toată lumea. Cu toate acestea, voi fi o gazdă bună pentru cititorii mei constanţi. În rest: Libertate, gramatică şi bună-credinţă!”
Şi se ţine de cuvânt!
Am vrut sa comentez ieri la articolul scris de Dumneavoastra, dar m-am abtinut. Ma regasesc abtinandu-ma tot mai des. Din nefericire, ne confruntam cu situatii asemanatoare la tot pasul, situatii unde chiar nu mai este nimic de spus…
Domnule Tolcea, ţineţi-vă firea! Mizeriile fac parte din joc, asta e… Dar nu le daţi satisfacţia indignării, specia asta jalnică de culturnici de tipul “Marga&coledzii” nu merită nici măcar pârţul Dvs. Altceva ce să mai spun? O să treacă şi USL, că şi scarlatina trece…
Erau doua comentarii destul de lungi din care sintetizez cam ce spuneam în următoarele propoziții:
1. Îmi pare rău pentru ce vi se întâmplă dar sunteți victima sistemului ticăloșit care se ghidează după principiul ”vin ai noștrii…pleacă ai voștrii..sau…..invers”.
2. OUG 189 privind managementul instituțiilor de cultură e praf în ochi în ideea că vezi doamne….ce corecți suntem noi cu toții…cum sprijinim dezvoltarea culturală la nivel național. În proporție de 90 % la nivel național, mai ales la nivelul muzeelor aflate în subordinea autorităților publice locale, la orice schimbare de regim politic se identifică pârghiile fentării legii. Pârghiile sunt: evaluare sub punctajul minim – adică declarat management defectuos sau reorganizarea instituției culturale respective. Puțini sunt cei care scapă de tăvălugul schimbării și rezistă un mandat întreg. Deci după mine ar trebui abrogată întreaga lege și instituit legal sistemul numirilor politice. Măcar știi un lucru de la bun început (adică stai cât sunt ai tăi la putere sau ma rog….cei care te susțin).
3. orice MANAGER de instituție publică de cultură din ROMÂNIA cred că a conștientizat că nu poate ajunge acolo decât prin susținere politică. Concursurile sunt în proporție de 80 % niște exerciții lamentabile de identificare a modalităților de departajare dintre cel SPRIJINIT și INTRUȘI. Legea se respectă dar…câștigă cine trebuie. Prin faptul că accepți să devii MANAGER …în momentul în care te așezi pe scaunul respectiv….trebuie să conștientizezi că ai deasupra permanent sabia decapitării (atunci când se schimbă regimul politic) și în același timp trebuie să faci compromisuri pentru cei care te-au sprijinit pe perioada mandatului (DIN PĂCATE ASA ESTE ÎN ROMÂNIA)
Spuneam de asemenea că, fără să vă cunosc, fără să vă fi analizat vreodată activitatea, fără să fi vizitat vreodată muzeul pe care îl coordonați, fiind din colțul celălalt al țării, dar legat sufletește de actul cultural, făceam următoarea supoziție (care este valabilă în cca. 80% din cazuri): AM VĂZUT ÎN CV-UL DUMNEAVOASTRĂ CĂ SUNTEȚI DIRECTOR DIN 2006 (nu cumva v-a sprijinit PDL-ul (Ostaficiuc) pentru preluarea postului de director în 2006: ei erau la putere atunci;
NU CUMVA ATI MAI PRINS UN MANDAT DE 4 ANI PENTRU CĂ ÎN 2008 PDL-UL / OSTAFICIUC/ A MAI PRINS UN MANDAT DE ȘEF DE CONSILIU JUDEȚEAN ?;
NU CUMVA ATI PRIMIT ANUL TRECUT EVALUAREA DE 9 PENTRU CA EVALUAREA A FOST FĂCUTĂ DE ….PDL ?
NU CUMVA VEȚI FI PROBABIL ÎNLOCUIT DE CEL PE CARE L-AȚI ÎNLOCUIT DUMNEAVOASTRĂ ÎN 2006 SAU UN REPREZENTANT AL ACELUIAȘI PARTID ?
ISTORIA ESTE CICLICĂ ȘI…NU CONTEAZĂ VALOAREA OMULUI…CONTEAZĂ DE CELE MAI MULTE ORI: ”CIOCU MIC CĂ NOI SUNTEM LA PUTERE”
NU VREAU SĂ POLITIZEZ DAR DIN PĂCATE AȘA SE ÎNTÂMPLĂ LUCRURILE ÎN ROMÂNIA. DE ASTA EU NU VOI FI NICIODATĂ MANAGER. PENTRU CĂ MANAGERII INSTITUȚIILOR PUBLICE DE CULTURĂ DIN ROMÂNIA SUNT MARIONETE ALE STRUCTURILOR POLITICE. MĂCAR DE-AR EXISTA CEVA DE FURAT. AȘ FI ÎNȚELES POATE ACEASTĂ TEVATURĂ PERMANENTĂ DE A ÎNCĂLCA 189. CRED CA E VORBA MAI DEGRABĂ DE ORGOLII MĂRUNTE.
Toate cele bune și succes în demersurile pe care le veți face.
“Cherlea Simion: Titu Bojin, fost instructor P.C.R. pe Remetea Mare si Recas
Vă aduc la cunoştinţă că preşedintele Consiliului Judeţean Timiş, Titu Bojin, a fost instructor (inspector) P.C.R. pe zona teritorială a comunelor Remetea Mare şi Recaş şi satelor aparţinătoare acestor comune.
Lunar, participa la şedinţele de analiză ce se ţineau la (alt comunist înfocat, doctorul veterinar Munteanu) dispensarul veterinar Recaş.
Aici eram trambalaţi toate cadrele medii şi cu pregătire superioară (tehnicieni, medici, ingineri), unde acest zbir comunist, chipurile pe motiv că nu realizam producţia de lapte, sporul în greutate (la tineretul porcin şi ovin), procentul de mortalitate, avorturi, etc. eram făcuţi praf şi pulbere, chiar ameninţaţi cu penalul de către greul Titu Bojin!
Cum dracu a ieşit ăsta câştigător nu pot pricepe. Cred că a câştigat prin cine ştie ce mişmaşuri, dar şi (ca în sport) slaba participare la vot a timişorenilor.
Poate şi necunoaşterea hramului acestuia a fost un atu, dar oare nici Titu Bojin nu şi l-a cunoscut, de nu i-a crăpat obrazul să candideze la o asemenea funcţie, când(se) ştia (el) cine este?
Sper că acum măcar Dumnezeu care le ştie pe toate să-i TAIE şansa de a ajunge mahăr pe sufletele Eroilor Revoluţiei anticomunis(iste)mului mafiot.
Cherlea Simion (ex-specialist în probleme de zootehnie şi veterinare, cu producţie şi selecţie a animalelor şi combaterea sterilităţii)”
Scrisoarea in original o am si o pot pune la dispozitie.
@Lucian. Nu am primit nimic de la Dv. Postez orice comentariu care nu conține atacuri la persoană și un limbaj de maidan! Mai trimiteți și le postez!
Multumesc mult pentru faptul ca ati sters postarile mele. Asta arata profesionalismul dumneavoastra si faptul ca lamentarile dumneavoastra sunt izvorate din frustrarea ca nu mai sunt ai vostrii la putere. Nu mai am cuvinte si imi retrag toate cuvintele bune postate anterior. Sa fiti sanatos. Vorbiti insa cu prietenii dumneavoastra de pe facebook sa nu va mai redirectioneze frustrarile ca o sa reactionez acolo si …nu mai puteti sterge nimic.
Jenant, tovarase BULDOZERIST!!! Sa va fie rusine ca va bateti joc de tarisoara asta….de valorile umane si morale! Mama voastra de hoti……
Incearcati a rememora ceea ce ne spuneati la seminarii ¨Orice sut in fund nu poate fi decat un pas inainte¨
Capu sus si tot inainte! lumea prin Tm stie ce lucruri bune ati facut la muzeu!
Din pacate in ultimul an am avut mai multe dezamagiri, provocate de oameni pe care ii admiram: N Manolescu , Traian Ungureanu, madame Ruxandra Demetrescu si lista ar putea continua. Ce vi s-a intamplat este o reeditare a epurarii din vremea lui Stalin. Indepartarea Dvs evidentiaza cat sunt de marunti membrii comisiei si cel care a numit-o.
Domnule Director,
După cum ştiţi, în decursul colaborării noastre, nu am fost o persoană prea comodă; nu am avut obiceiul de a vă spune: ,,şefu’, mi s-a părut că aveţi o scamă pe haină!”; dimpotrivă, întotdeauna v-am exasperat cu nemulţumirile şi exigenţele mele iar confruntările noastre profesionale nu au fost puţine! Astăzi îmi manifest public susţinerea pentru dumneavoastră dintr-un motiv foarte simplu: indignarea în faţa minciunii şi a discreditării. Dacă dumneavoastră aţi fi primit nota 5,89 m-aş fi gândit, poate, că nu ştiţi să vorbiţi sau să scrieţi corect româneşte (sic!). S-a spus, la un moment dat, că este vorba de o decapitare politică; eu cred că nota 5,89 este un masacru al întregului colectiv al Muzeului de Artă din Timişoara, o jignire adusă specialiştilor din acest muzeu şi întregului personal. Evaluarea activităţii dumneavoastre manageriale a fost făcută pe marginea unui raport de activitate bazat pe fapte, pe acţiuni, pe evenimente ; acest raport care nu a fost visat într-o noapte şi nici nu a fost executat printr-o pocnitură din degete, este munca de un an de zile a unui întreg colectiv care a fost batjocorit în două ore. Eu ştiu cât am muncit cu toţii în acest muzeu, eu ştiu câte eforturi am făcut în anul 2012 pentru realizarea tuturor obiectivelor propuse (şi aici nu mă refer doar la agenda expozitională), eu ştiu câte ore suplimentare am petrecut în instituţie pentru că fiecare dintre noi trebuie să suplinească lipsa de personal şi mi se pare injust ca domnii ,,comisionari” (cei din comisie, indiferent cine ar fi fost domniile lor) să-şi bată joc de toată munca angajaţilor Muzeului de Artă Timişoara. Acum, după ce rezultatele evaluării performanţelor manageriale pe anul 2012, ale managerilor instituţiilor publice de cultură aflate sub autoritatea Consiliului Judeţean Timiş au fost făcute publice, întrebarea mea este următoarea: poate cineva să creadă că activitatea din anul 2012 prestată de colectivul Muzeului de Artă Timişoara al cărui manager sunteţi, este singura neperformantă din acest oraş? Vă reamintesc faptul că m-aţi privit de biais atunci când v-am spus ,,Timişoara, Capitală Culturală Europeană? Passe!”
Este adevarat….este penibil ce se intampla. Dar oare….managerii de instituții publice de cultura din Romania nu au inteles nici acum…in al 12-lea ceas…ca acceptand compromisuri….vei sfarsi in compromisuri. Domnule Manager, imi pare rau pentru ce se intampla dar….oare nu s-a intamplat la fel cand ati venit dumneavoastra ? Oare portocalii sau cei care erau la putere la dumneavoastra in vremea respectiva (probabil prin 2007-2010) nu au mazilit la fel un alt exponent al managementului pseudopolitic ? (macar de ar fi politic…vin ai nostrii …pleaca ai lor….si tot asa; scapam astfel de penibilitati de concursuri de mazilire; ca oricum legea privind managementul instituțiilor publice de cultura…189…e fentata astfel peste tot; ar trebui abrogata in totalitate si sa se instituie numirile politice). Oare cei care v-au evaluat anul trecut nu erau cei pe vremea carora ati venit….care v-au sprijinit ?
Oare cel care vine probabil interimar iar apoi plin prin…CONCURS (CORECT DESIGUR) … nu este cel înlaturat de dumneavoastra cand ati ocupat postul ?
Oare cele 22 de expoziții organizate au adus vizitatorii estimati si asumati prin planul de management ? Oare este suficient sa faci multe expoziții pentru….NOI…SPECIALISTII DIN MUZEE…SA NE MAI TRECEM CATE CEVA IN CV-URI…SI SA UITAM EFECTIV CA NE ADRESAM COMUNITATII ?
TOT CE AM SPUS MAI SUS SUNT NUMAI SUPOZITII…S-AR PUTEA SA NU FIE NIMIC ADEVARAT…DAR ASA VAD EU CA MERG TREBURILE IN MUZEELE DIN TOATA TARA. IMI PARE RAU PENTRU CE VI SE INTAMPLA. DAR….AR FI TREBUIT SA STITI CA SE VA INTAMPLA FOARTE CURAND INCA DE CAND ATI FOST NUMIT. TOT BINELE DIN LUME SI SUCCES IN LUPTA CU MORILE DE VANT DIN ADMINISTRATIA PUBLICA LOCALA.