Scrisoare deschisă către intelectualii lui Ponta și Antonescu cu privire la numirea Domnului Șova în Guvernul României

Către,

Semnatarii Scrisorii adresate oficialilor Uniunii Europene

 

Onorați membri ai comunității academice, oameni de artă și cultură,

 

Gestul Domniilor Voastre de a fi adresat o scrisoare oficialilor Uniunii Europene cu privire la ceea ce Dv. ați numit o neînțelegere a realităților politice din România mă încurajează să aștept o neîntârziată și vehementă reacție în legătură cu un fenomen ce depășește cu mult lupta politică și mizele individuale.

De data aceasta nu este vorba nici despre ipoteza că europenii nu înțeleg ce se întâmplă în România și ce face Guvernul Ponta, nici despre suspendarea Președintelui Băsescu, nici despre CCR, nici despre Parlament, nici despre liste, nici despre Monitorul oficial, ci despre un lucru extrem de grav care, iată, din păcate nu a produs reacție organizată și colectivă în mediile intelectuale: numirea în Guvernul Ponta a Dlui Dan Șova, catalogat de către Comunitatea Evreiască din România și de către presa străină drept un „negaționist al Holocaustului” (http://www.nicematin.com/monde/les-juifs-de-roumanie-deplorent-lentree-au-gouvernement-dun-negationniste.955886.html)

Sunt convins că reacțiile unor personalități influente din lumea academică și culturală, cum ar fi acad. prof. dr. Nicolae Anastasiu, prof.dr. Liviu Antonesei, prof. dr. Vasile Astărăstoae, prof. dr. Zoe Petre, prof. dr. Stelian Tănase, prof.dr.Cristian Pîrvulescu și mulți alții ar fi în măsură să mai atenueze din imaginea lamentabilă a unei numiri jignitoare față de cele 300 000 de victime ale Holocaustului de pe actualul teritoriu al României.

Ceea ce mă face optimist în demersul meu este prezența, în lista semnatarilor Dv., a unor personalități care au denunțat derapajele xenofobe și antisemitismul. Mă refer mai ales la Prof. dr. Michael Shafir, professor emeritus, Universitatea  Babeș-Bolyai, Conf. Dr. Mihai Chioveanu, delegat al României în Task Force for International Cooperation on Holocaust Education, Remembrance and Research, Prof. dr. Ladislau Gyemant, Directorul Institutului de Iudaistică, Universitatea Babes-Bolyai   sau prof. dr . Victor Neumann de la Timișoara, autor al unor importante studii și cărți despre istoria evreilor.

Sunt convins că formularea unor poziții a Domniilor lor, în primul rând, ar fi în beneficiul României și ar atenua ecoul rușinos al unei fraze care îi aparține ministrului recent întors în Guvern, Dan Șova:

„Pe teritoriul României niciun evreu nu a avut de suferit și asta se datorează lui Antonescu”.

În speranța unei reacții imediate, primiți, vă rog, expresia prețuirii mele.

Prof. dr. Marcel Tolcea

Universitatea de Vest Timișoara

Laureat cu Medalia de onoare „Prieten al comunitatilor evreiesti din Romania – Iubitor de pace și iubitor de oameni” Federația Comunităților Evreiești din România


7 comentarii la „Scrisoare deschisă către intelectualii lui Ponta și Antonescu cu privire la numirea Domnului Șova în Guvernul României

 1. daca pe “teritoriul actual” al Romaniei au fost ucisi 300000 de evrei (o minciuna sfruntata-demontata de rabinul Alexandru Safran -majoritatea au fost deportati de Horthy din Transilvania de nord alipita Ungariei- dar polliticaly correct)) atunci putem spune ca au fost ucisi 500000 de romani de catre evreii bolsevici ,veniti calare pe tancurile armatei rosii.

 2. Pingback: Marcel Tolcea: Scrisoare deschisă către intelectualii lui Ponta și Antonescu cu privire la numirea Domnului Șova în Guvernul României « Romania Evanghelica

 3. Eu cred ca exagerati prin, scuzati-ma … neinformare. Daca verificati in arhivele NKVD / KGB si cititi autorii evrei, este vorba despre 3 mil. de biete suflete iubitoare de pace care au fost exterminate de marsavii romani, acoliti nazisti.
  Deci, la o prima socoteala, INSHW si Florian, Vainar si Rotman centralizeaza astfel:

  3.000.000 fiinte firave x 8.500 E / chip luminos = 25.500.000.000 Euro

  de incasat de la guvernul Romaniei. Banii se vor livra in Bank Leumi esalonat, in 10 ani. Dumnezeu sa le bucure viata din Rai !

  Cu deosebita consideratie,
  J. Finkellieben

 4. Domnule Alexandru, ce parere aveti despre continutul scrisorii deschise ? Credeti ca e intemeiata initiativa domnului profesor Tolcea ?

 5. Domnule profesor, este corect sa scriem “catre,”, sa punem, deci, virgula dupa prepozitia “catre” – asa cum am vazut (si) in aceasta scrisoare deschisa? Daca raspunsul va fi “da”, va rog frumos sa-mi spuneti de ce.

Comentariile sunt închise.