Românii recenţi fetişizează cafeaua, dar nu ştiu nici să o prepare, nici să o soarbă.
Făcută neatent la ibric peste flacără, cafeaua e nămoloasă şi cu un caimac cvasi-părelnic.
Românii beau cafeaua, fiindcă o confundă cu supa. De fapt, supa se bea, şi nu se soarbe, în vreme ce cafeaua se soarbe, şi nu se bea.
Din veacul 19, atunci când Marghiloman a ridicat în grad cafeaua, adăugându-i niţic rom sau coniac, singura inovaţie în domeniu a intervenit în clipita în care cafeaua a devenit valută, alături de verişorul ei, Kent.
P.S . De pe net, iată reţeta marghilomanului:
– 100 gr de coniac de cea mai bună calitate, Courvoisier, Henessy…
– 2 linguriţe cu vârf de cafea tip “mocca” sau “arabica”: Dalmayr, Lavazza, Gevalia…
– 1 linguriţă rasă de zahăr nerafinat
Se toarnă coniacul într-un ibricel de cupru, şi se pune la foc mic împreună cu zahărul.
În momentul fierberii, se ia de pe foc şi se adaugă cafeaua, mestecând uşor.
Se picură o linguriţă de apă rece.
După ce s-a odihnit câteva minute, se toarnă într-o ceşcuţă de sticlă ferecată-n argint şi se serveşte alături de o havană adevărată…
Nu be’u cafe’! Da’ fac esces (sic) de Coke light. Rece! Cat mai rece.
Iar “Confesiunile…” Florescului, enteresante. Da’ nu atat de enteresante cum ma ajteptam.
Viva El Comandante!
va recomand si eu de Jim Jarmusch ,,Blue in the face“, care este d 2 ori mai ,,tare“decat ,,Coffee & ciggs“…
data viitoare va dau si eu retzeta pentru joint si rulat de blunt-uri;)))
Vă recomand și un film de Jarmusch în aceeași aromă: Coffee and cigarettes!
pica bine reteta, mai ales ca citesc momentan “Confesiunile unui cafegiu” 🙂 desi coniacul ar putea avea oarece efecte nedorite de incetosare treptata a paginilor.